20.7.2021 Kesäpäivä Porin seudulla – Leineperin ruukki, Juseliuksen Mausoleumi ja Reposaari

20.7.2021 Kesäpäivä Porin seudulla – Leineperin ruukki, Juseliuksen Mausoleumi ja Reposaari

Mielenkiintoinen Leineperin ruukki, Juseliuksen mausoleumi ja idyllinen Reposaari kutsuvat kotimaanmatkaajaa heinäkuussa! Oppaan johdolla päivän ohjelmasta ja hienoista kohteista saa enemmän irti. Tervetuloa mukaan kesäiselle päivämatkalle Porin seudulle!

Matka toteutuu!

Tervetuloa Mannisen matkassa kesäpäivän viettoon Porin seudun mielenkiintoisiin kohteisiin!

Lähdemme matkaan aamulla kotipaikkakunnilta kohti Poria. Matkalla pysähdymme Ulvilassa, jossa päivän ensimmäinen kohteemme on Leineperin ruukki. Aloitamme ruukkiin tutustumisen aamukahvilla kahvila Savipakarissa kera suolaisen kahvileivän. Samaan aikaan kuulemme paikan historista oppaan kertomana. Kahvihetken jälkeen lähdemme opastetulle ruukkikierrokselle.

Kulttuurihistoriallinen Leineperin ruukinkylä Ulvilassa on parhaiten säilyneitä ja täydellisempiä ruukkialueita Suomessa. Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Rautaruukin perustaja oli majuri Berndt Johan Hastfehr. Hänen ajatuksenaan oli jalostaa Ruotsista tuotua takki- eli raakarautaa mitä moninaismpiin käyttötarkoituksiin. Apuna tähän olivat joen koskivoima ja paikallinen hiilentuotanto. Ruukilla oli kaksi vasarapajaa, joissa taottiin pultteja, nauloja, lapioita, hevosenkenkiä ja viikatteita. Ensimmäisen masuunin valmistuttua 1787 alettiin sulattaa kotimaista rautamalmia. (Leineperin ruukki)

Ulvilasta matka jatkuu Poriin, jossa matkaamme liittyy paikallisopas. Teemme lyhyen kaupunkikiertoajelun Porissa oppaan johdattelemana, jonka jälkeen pysähdymme Käppärän hautausmaalle tutustumaan Juseliuksen mausoleumiin. Parkkipaikalta Mausoleumille on n. 100 metrin kävelymatka.

Juséliuksen mausoleumi sijaitsee Käppärän hautausmaalla muutaman kilometrin päässä Porin kauppatorilta ja se on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä. Mausoleumi kuuluu Porin kansalliseen kaupunkipuistoon. Mausoleumin rakennutti liikemies Fritz Arthur Jusélius 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi. Sigridin ja Fritz Arthur Juséliuksen sarkofagit ovat mausoleumissa nähtävillä. Alun perin mausoleumia koristivat Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot. Freskojen tuhoutuminen alkoi kuitenkin jo vuonna 1903. Keskihallin freskojen mennessä todella huonoon kuntoon, ne korvattiin vuoteen 1925 mennessä yksi kerrallaan kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin pronssireliefeillä. Nykyiset freskot ovat vuosilta 1933–39 taiteilija Jorma Gallen-Kallelan maalaamat isänsä Akseli Gallen-Kallelan luonnosten mukaan. (Visit Pori)

Mausoleumilta matka jatkuu merelliseen Reposaareen, jossa nautimme lounaan ravintola Reposaaressa. Lounaan jälkeen lähdemme saarikierrokselle ja tutustumme Reposaaren norjalaisyyyliseen tunturikirkkoon, jossa mm. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio on vihitty vuonna 2009.

Reposaari on puutalojen idyllinen saari, joka esittäytyy kiehtovana kaupunkina minikoossa. Noin tuhannen asukkaan merihenkinen puutalokaupunginosa tunnetaan myös lempinimellä Räpsöö. Saarella on pituutta noin kolme kilometriä ja leveyttä puoli kilometriä. Se tarjoaa uljaita merinäkymiä ja monia kiinnostavia yksityiskohtia. Reposaaren suojaisa ja syvä luonnonsatama on jo vuosisatoja ollut tärkeä tukikohta merten kauppamiehille ja sotaretkeilijöille. Perustettuaan Porin vuonna 1558 Juhana Herttua antoi Räpsöön kaupungille ”nautittavaksi ja käytettäväksi”. (Visit Pori)

Kotimatkalle lähdemme myöhään iltapäivällä.

Matkan hinta/henkilö: 96 €
Hintaan sisältyy:
– Kuljetus
– Aamukahvit suolaisella kahvileivällä kahvila Savipakarissa
– Opastettu ruukkikierros Leineperin ruukilla
– Opastettu kiertoajelu Porissa ja käynti Juseliuksen Mausoleumissa
– Buffetlounas ravintola Reposaaressa
– Opastettu kiertoajelu Reposaaressa ja käynti Reposaaren kirkossa
Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Ilmotathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä. Leineperin ruukin putiikkeihin suositellaan varaamaan mukaan käteistä rahaa. Matkustamme koronaturvallisuus huomioiden. Tutustuthan myös turvallisuusohjeistukseemme täällä: Turvallisesti Mannisen matkassa
Alustava reitti: Ruovesi – Orivesi – Tampere…

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.