12.8.2020 Nuutajärven lasikylä ja Urpolan kartano

12.8.2020 Nuutajärven lasikylä ja Urpolan kartano

Lähde tutustumaan lasinpuhalluksen historiaan, myymälölihin ja pajoihin Nuutajärven lasikylään sekä idylliseen kartanomiljööseen Humppilaan Urpolan kartanoon! Päivän aikana on mahdollista tehdä ostoksia niin käsityöntekijöille mieluisassa Tilkkutexissä kuin kauppakeskus Humppilan Lasissakin.

Kuva: Urpolan kartano

Tervetuloa Mannisen matkassa tutustumaan Nuutajärven lasikylään ja Urpolan kartanoon!

Lähdemme matkaan kotipaikkakunnilta aamulla kohti Nuutajärven lasikylää. Tutustumme Desingmuseoon paikallisen muotoilijan Jenni Sorsan johdolla. Jenni opastaa ryhmämme lasinpuhalluksen ja Nuutajärven historiaan Kaj Franckin suunnittelemassa lasimuseossa. Opastuksen jälkeen on aikaa kierrellä ja tutkia aluetta, myymälöitä ja pajoja itsenäisesti.

Suomen vanhimmassa lasikylässä kävijä kohtaa kylään saapuessaan ainutlaatuisen miljöön, 1850-luvulta peräisin olevat rakennukset ja niiden pittoreskin puuarkkitehtuurin. Sisätiloissa sen sijaan hehkuu ja humisee, kun lasiuunien ääressä työskentelevät lasinpuhaltajat ja muotoilijat luovat uutta.  Kylässä työskentelee myös lukuisia muiden alojen taidekäsityöläisiä ja taiteilijoita, kuten metalli- ja kultaseppä, taidemaalari sekä tekstiilin ja keramiikan ammattilaisia.

Lasikylän nykypäivä pohjautuu pitkään historiaan. Vanhat rakennukset ovat edelleen käytössä näyttely-, myymälä- tai työtiloina. Koko miljöö on Museoviraston määrittelemä Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.  Kylällä kannattaakin tehdä pieni kävelykierros ja kulkea samoja reittejä kuin lasitehtaan työntekijät ovat kulkeneet yli 220 vuotta.

Nuutajärveltä jatkamme matkaa Humppilaan Urpolan kartanoon. Nautimme lounaan ja jälkiruokakahvit, jonka jälkeen tutustumme kartanon historiaan ja nykypäivään ja näemme ViikinkiSaunan. Lisäksi pääsemme tutustumaan Kutomon Galleriaan ja ostoksille Tilkkutexiin.

Urpolan Kartanon jugendhenkinen kartanorakennus on sukutilan vanha päärakennus, joka on rakennettu 5-henkiselle perheelle kodiksi vuonna 1924. Monien vaiheiden ja entisöinnin jälkeen kartanoravintola avattiin vieraille vuonna 1984. Urpolan tilalla harjoitetaan edelleen maanviljelystä sekä metsätaloutta.

Tilkkutexistä löydät laajat valikoimat tilkkutyökankaita, -tarvikkeita ja tilkkutyökirjoja kaikille käsityöntekijöille. Valikoimassa on runsaasti myös muita kankaita, kuten verhokankaita, pellavaa ja sisustuskankaita,  ihastuttavia nappeja, nauhoja, lahjatavaroita ja kortteja.

Urpolan kartanoon ja sen ympäristöön tutustumisen jälkeen suuntaamme lyhyen matkan päähän Kauppakeskus Humppilan Lasiin, jossa on omatoimista aikaa ostoksille. Kauppakeskuksesta löytyy mm. Iittala Outlet, Marimekko Outlet ja Finlaysonin popup-myymälä. Ostosten jälkeen lähdemme kotimatkalle myöhään iltapäivällä.

Matkan hinta/henkilö: 79 €
Hinta sisältää: Kuljetus, opastus Nuutajärven lasikylän Desingmuseossa, lounas ja jälkiruokakahvit sekä opastus Urpolan kartanossa, käynti Humppilan Lasi kauppakeskuksessa.
Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 15 henkilöä. Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä.
Alustava reitti: Ruovesi – Vilppula – Mänttä – Orivesi – Tampere

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.