28.-29.7.2021 Saaristohotelli Kasnäs ja Amos Andersonin Söderlångvik kartano

28.-29.7.2021 Saaristohotelli Kasnäs ja Amos Andersonin Söderlångvik kartano

Aurinkoisen Kemiönsaariston upeat kohteet, Teijon ja Mathildedalin ruukkikylät sekä hehkuvan kaunis Söderlångvik kartanomuseo, jossa vaalitaan Amos Anderssonin kulttuuriperintöä.

Tervetuloa Mannisen matkassa uutuusmatkalle Kemiönsaaren saaristoon!

1.pv 28.7.2021
Lähdemme aamulla Pohjois-Pirkanmaan/Tampereen seudulta ajamaan Forssan ja Salon kautta Kemiönsaarille, jossa Kasnäsin saaristokylpylä sijaitsee. Matkalla nautimme aamukahvit Teijon Masuunissa, josta myös saamme oppaan kyytiin. Oppaan johdolla tutustumme Teijon ruukkikylään ja kirkkoon.
Teijon ruukkikylä on Teijon alueen rukkikylien solmukohta, joka tarjoa elämyksiä niin historiaa, kulttuuria kuin luontoa rakastavalle. Aluella sijaitsee lähes 150-vuotta vanha luontopainotteinen kyläkoulu, Suomen kauneimmista rokokookauden kartanoista, Suomen pienin kivikirkko sekä Teijon luonnonpuisto itkevine kallioineen.

Matka jatkuu Teijon ruukkikylän Manhattanille:) –  Mathildedalin ruukkikylään, jossa nautimme lounaan ja tutustumme historiaan ja opastuksen jälkeen on  mahdollisuus tehdä ostosksia paikallisissa liikkeissä.
Mathildedalia ei ole suotta kutsuttu Suomen suurimmassa päälehdessä hyvälaatuiseksi Manhattaniksi ja Suomen hipstereimmäksi paikaksi. Mathildedal tarjoaa vierailijoilleen muutaman kilometrin säteellä taivaallisia makuelämyksiä vaativimmillekin kulinaristeille. Mathildedalin (Hummeldalin) ruukkialue sijaitsee sekä kirkasvetisen Matildanjärven että meren äärellä, Puolankajärvestä Halikonlahteen laskevan puron varressa. Puron vesivoimaa käytettiin aluksi Teijon ruukin myllypaikkan, mutta varsinaista ruukkia sinne ei perustettu vasta kuin 1852, jolloi Teijon ruukin omistanut Viktor Zebor Bremer rakennutti putlauslaitoksen Hummeldalin jokisuulle. Tällöin Hummeldalin kylän nimi muutettiin Bremerin vaimon mukaan Mathildedaliksi. Laitoksen lisäksi alueelle rakennettiin ruukinkartano ja työväen asuntoja. Mathildedalin ruukissa aloitettin konepajatoiminta 1880-luvulla, mutta putlaus- ja valssilaitos lopetettiin 1904. Ruukki sijaitsi hyvällä satamapaikalla ja sinne perustettiinkin laivatelakka vuonna 1917.

Ajamme kaunista saaristotietä Kemiön saaristoon, jossa majoitumme Kasnäsin saaristokylpyähotelliin. Hotellin sauna- ja allasosasto on avoinna klo 21.00 asti. Päivällinen nautitaan hotelin ravintolassa.
Tämä meren ympäröimä saaristo on historiallinen kulttuuriympäristö ja vierailun arvoinen vuoden ympäri. Kemiönsaaren kunta koostuu noin 3 000 saaresta ja luodosta, joista noin 25 on ympäri vuoden asuttuja.
Kemiönsaarelle muodostui pysyvä asutus 1100-luvulla ruotsalaisen uudisasutuksen myötä. Viikinkien idäntie kulki aikanaan Hiittisten alueen ja Kemiönsaaren rannikon kautta. Kemiönsaari on portti maailman kauniimpaan saaristoon – Saaristomeren kansallispuistossa. Saaristomme kuuluu myös Saaristomeren UNESCO -biosfäärialueeseen. 

2.pv 29.7.2021
Aamiaisen jälkeen tavaroiden paakkaaminen ja hotellihuoneiden luovutus. Ajamme Amos Anderssonin kotipaikkaan Söderlångvikin kartanoon, jossa kuulemme historiaa ja nykypäivää sekä tutustumme museoon.
Laajan peruskorjauksen kokeneessa kartanon päärakennuksessa on kesällä 2021 esillä reilu sata teosta Amos Rexin laajojen kokoelmien kotimaisia helmiä 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta. Kuten rakennuksen entisöinnissä, myös uudessa ripustuksessa on tavoiteltu 1930- ja 40-lukujen henkeä, eli sitä aikaa, jolloin Amos Anderson viihtyi Söderlångvikissa. Osa esillä olevista teoksista on Amos Andersonin itsensä hankkimia, kun taas osa on museon myöhemmin kokoelmiinsa hankkimia. Uuden ripustuksen joukosta löytyy mm. Sigrid Schaumanin, Ellen Thessleffin, Rafael Wardin, Sulho Sipilän, Alvar Cawenin sekä Birger Carlstedtin sekä monen turunmaalaisen taiteilijan teoksia. Peruskorjauksen myötä näyttelytiloja on laajennettu kartanotilan toimiston siirryttyä pois päärakennuksesta. Uusissa näyttelytiloissa esitellään niin Amos Andersonin elämää kuin Söderlångvikin tilan historiaa.

Mahdollisuus ostaa kartanon omantilan tuotteita. Söderlångvikin omenapuutarhat koostuvat yli 33 000:sta omenapuusta. Osa puista sijaitsevat ihan kartanon lähimailla, joka luo aivan omanlaatuisen miljöön. Touko-kesäkuun vaihteen kukinnan aikana maisema vaihtuu satulaaksoksi. Kun sato on kypsynyt syksyllä voit taas kokea ja nähdä unohtumattoman maiseman. Omenat kasvatetaan IPmetodin mukaan, ympäristön huomioiden. Omenoista, jotka eivät ole myyntikelpoisia sellaisenaan, tehdään omenamehua ja hilloa. Kartanon noin 45:stä mehiläispesästä saadaan hunajaa. Mehiläisten päätehtävänä on huolehtia omenakukkien pölytyksestä. Omenatuotteet ovat myynnissä Café Söderlångvikissa.

Matka jatkuu Perniöön, jossa nautimme lounaan ja iltapäivällä tutustumme Aira Samulinin Hyrsylän Mutkaan. Siellä Aira kertoo mukavia juttuja, tutustumme nukke-ja nallemuseoon sekä nautimme kahvit ruusukupeista.

Matkan hinta/henkilö:
* 289 €, kahden hengen huoneessa
* 349 €, yhden hengen huoneessa
* 195 €, lapset 4-12 vuotiaat lisävuoteella kahden aikuisen seurassa

Hintaan sisältyy: bussikuljetus, hotellimajoitus 1 yö aamiaisella, sauna-ja allasosaston käyttö, 1 x päivällinen, 2x lounas, opastukset ja pääsymaksut ohjelman mukaisesti

Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä. Matkustamme koronaturvallisuus huomioiden. Tutustuthan myös turvallisuusohjeistukseemme täällä: Turvallisesti Mannisen matkassa

Matkaehdot: Noudatamme yleisiä matkapakettiehtoja sekä Bussi-Manninen Oy:n erityisehtoja. Matkan perumisesta on ilmoitettava viipymättä Bussi-Mannisen toimistolle.

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.