19.-20.8.2021 Porkkalan parenteesi – Fiskars – Hyrsylän Mutka

19.-20.8.2021 Porkkalan parenteesi – Fiskars – Hyrsylän Mutka

Vuonna 2016 tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto luopui Porkkalan merisotilaallisesta tukikohdasta ja Porkkalan vuokra-alue palautettiin takaisin Suomen hallintaan. Niin sanottu parenteesi-aika koskettaa erityisesti varsinaisen vuokra-alueen kuntia Kirkkonummea, Siuntiota ja Inkoota sekä Espoon kaupunkia, mutta palautus oli erittäin merkittävä asia myös Suomen valtakunnan kannalta.

Tervetuloa Mannisen matkassa uutuusmatkalle!

To-Pe 19.-20.8.2021 Porkkalan parenteesi – Fiskars – Hyrsylän Mutka

Toinen maailmansota muutti Kirkkonummen kehityksen suunnan. Sodan loputtua 1944 kaksi kolmasosaa Kirkkonummesta, lähes puolet Siuntiosta ja koko Degerbyn kunta vuokrattiin Neuvostoliitolle merisotilaalliseksi tukikohdaksi. Suomalainen väestö evakuoitiin kymmenessä päivässä. “Porkkalan vuokra-alueesta” tuli osa Neuvostoliittoa. Rajat suljettiin ja alueelle siirrettiin neuvostosotilaita ja siviilejä lähinnä Leningradin lähialueilta. Hallinnollisesti alue kuului Leningradiin. Sotilastukikohtaan rakennettiin isoja kasarmeja, bunkkereita, sotasatama ja lentokenttä. Alueella asui enimmillään ainakin 10 000 siviiliä ja 20 000 sotilasta. ”Porkkalan vuokra-alue” oli sotilaskaupunki, jossa oli myös sairaala, kouluja ja päiväkoteja.

Alkuperäisen vuokrasopimuksen mukaan vuokra-aika oli 50 vuotta eli Suomi olisi saanut alueen takaisin vasta vuonna 1994. Historian tuulet puhalsivat kuitenkin suotuisammin, ja jo syksyllä 1955 allekirjoitettiin Moskovassa kommunikea Porkkalan alueen palautuksesta Suomelle. Porkkalan vuokra-alueen rajat avattiin 26.1.1956, paluu ja jälleenrakennus alueella saattoi alkaa. Vuokrakauden jälkeen alkoi alueen nopea teollistuminen ja väestörakenteen muutos. Alueelle muutti suomenkielistä väestöä ja maanviljelyksen merkitys väheni. Alueen palautuksen jälkeen vuonna 1958 kaikki vuokra-aikana tehdyt haudat eri puolilta vuokra-aluetta siirrettiin Kolsariin. Hautausmaalle pystytettiin graniittinen muistomerkki alueelle haudatuille neuvostokansalaisille. Eri puolilla aluetta on edelleen maastossa jäljellä kymmeniä bunkkereita ja muita sotilasteknisiä rakennelmia todisteena ajasta, jolloin alue oli osa Neuvostoliittoa.

torstai 19.8.2021
Lähdemme matkaan Pohjois-Pirkanmaan/Tampereen seudulta aamulla. Ajamme Kirkkonummelle, josta otamme paikallisoppaan kyytiin. Hän johdattaa meidät Porkkalan alueen mielenkiintoiseen historiaan ja nykypäivän tapahtumiin. Kirkkonummella tutustumme Kolsarbyn venäläisten hautausmaalle ja Pikkalan Riemukaareen, mikä on neuvostosotilaiden rakentama ja myöhemmin entisöity. Poikkeamme Fäsarsin tilalla Maalaispuodissa, jossa on myynnissä paikallisia tuotteita. Maatilan emäntä kertoo lyhyesti Fräsarsin tilan vaiheista. Tila on muun muassa nähnyt Porkkalan vuokrakauden.

Lounaan nautimme Wohls Gård tilalla, mikä sijaitsee vehreässä ympäristössä Kirkkonummella, Humaljärven länsipuolella. Tila muodostettiin 1600-luvun alkupuolella ja nykyinen päärakennus on 200 vuotta vanha. Restauroitu kartanopuisto on Kirkkonummen vanhimpia.
Lounaan jälkeen siirrymme kyläteitä pitkin Siuntion kunnan puolelle ja tutustumme Sjundbyn linnan ympäristöön. Linna on yksityiskoti, joten sisätiloihin emme pääse.

Sjundbyn kartanon historia tunnetaan vuodesta 1417. 1560-luvulla Kustaa Vaasan tallimestari Jakob Henrikinpoika rakennutti paikalle harmaakivisen linnan, joka on ehtinyt historiansa aikana kuulua monelle aatelissuvulle. Tunnetuin omistaja oli Sigrid Vaasa, Ruotsin kuninkaan Eerik XIV:n ja Kaarina Maununtyttären tytär, joka emännöi linnaa vuosikymmenien ajan. Lohjalta peräisin oleva Adlercreutzin suku on hallinnut tilaa viimeiset 300 vuotta, lukuun ottamatta Porkkalan vuokra-aikaa.

Matka jatkuu Degergyn Igor-museoon, mikä keskittyy vuosiin 1944-1956, jolloin Porkkalan alue oli vuokrattu tukikohdaksi Neuvostoliitolle. Ajanjakso on poikkeuksellinen maamme historiassa, sillä tukikohta muodosti pysyvän uhan itsenäisyydellemme. Kiinnostus on viimeisten 20 vuoden aikana kasvanut valtavasti, ja vasta nyt ollaan saamassa jonkinlainen kuva tästä erikoisesta aikakaudesta.

Mielenkiintoisen Igor-opastuksen jälkeen nautimme iltapäiväkaffet makean kera kyläkonttori Rosenbergin tiloissa. Sen jälkeen ajamme Fiskarsiin, jossa majoitumme hotelli Tegeliin. Omatoiminen ruokailu Fiskarsin keskustassa, jonne hotellilta on noin puolikilometriä. Hyviä ruokapaikka on mm. ravintola Kuparipannu, Fiskars Wärdhus. Kahvila Antique ja CafeBar Pesula tarjoavat pientä makeaa ja suolaista syötävää (avoinna korona rajoitusten puitteissa).

perjantai 20.8.2021
Aamiainen hotellin ravintolassa. Matka jatkuu Inkoon kautta Fiskarsin ruukkikylään, jossa teemme kierroksen oppaan johdolla. Mahdollisuus tehdä ostoksia Fiskarsin ruukkikylän puodeissa. Lounaan nautimme ravintola Kuparipajassa. iltapäivällä matka jatkuu Nummi-Pusulaan Hyrsylän mutkaan, jossa tutustumme Aira Samulinin lelu-ja nukkemuseoon sekä ainutlaatuiseen matkailukohteeseen. Vierailun päätteeksi nautimme pullakahvit ruusukupeista. Perillä kotipaikkakunnilla olemme illalla myöhään.

Matkan hinta/henkilö:
* 289 €, kahden hengen huoneessa
* 329 €, yhden hengen huoneessa

Hintaan sisältyy:
-bussikuljetus
-majoitus 1 yö aamiaisella
-2x lounas
-opastukset ja pääsymaksut ohjelman mukaisesti

Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Tutustuthan turvallisuusohjeistukseemme täällä: Turvallisesti Mannisen matkassa
Matkaehdot: Matkan peruessaan asiakas on oikeutettu maksun palautukseen vähennettynä matkanjärjestäjälle aiheutuneilla todellisilla kustannuksilla. Matkan perumisesta on ilmoitettava viipymättä Bussi-Mannisen toimistolle. Noudatamme yleisiä matkapakettiehtoja sekä Bussi-Manninen Oy:n erityisehtoja.

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.