30.7.2021 Lapua – puutarhoja, kulttuuria ja jokimaisemia

30.7.2021 Lapua – puutarhoja, kulttuuria ja jokimaisemia

Kesäinen matkamme Lapualle vie puutarhojen, jokimaisemien, mielenkiintoisen historian ja kulttuurin äärelle! Koe Lapuan parhaat palat yhdellä matkalla!

Kuva: Visit Lapua, Jokilaakson Matkailupuutarha, Leskelän talo

Tervetuloa Mannisen matkassa kesäiselle Lapualle!

Lapualla on rikas kulttuurielämä. Kulttuurikeskus Vanha Paukku sekä kaupungin museot, galleriat, ateljeet, teatterit ja tapahtumat pitävät niin lapualaiset kuin vierailijammekin vireänä. Peltolakeuksien, jokien sekä Simpsiön vuoren ansiosta Lapualla pääsee nauttimaan myös monenlaisista maisemistakin. Tällä matkalla vierailemme puutarhoilla, tutustumme kulttuurikeskus Vanha Paukkuun ja kaupunkiin kiertoajelulla sekä nautimme lakeuksista ja jokimaisemista risteilyllä!

Lähdemme matkaan aamulla kotipaikkakunnilta kohti Lapuaa. Perillä Lapualla päivä alkaa opastetulla kierroksella Jokilaakson matkailupuutarhassa. Kierroksen jälkeen jää vielä omatoimista aikaa kierrella ja katsella puutarhan alueella.

Jokilaakson matkailupuutarha on suosittu puutarhamatkailukohde sekä virkistysalue Lapuan kaupungin keskustassa. Alueella toimi yli sata vuotta Lapuan emäntäkoulu. Jokilaakson matkailupuutarha on perustettu sen piha-alueelle vuosituhannen vaihteessa. Oman leimansa alueelle tuovatkin vanhat Emäntäkoulun rakennukset, joissa näkyvissä on jokaisen vuosikymmenten omaleimaiset rakennusihanteet. Alueelle on istutettu vuosien saatossa tuhansia erilaisia kasveja. Osa niistä on perinteisempiä puutarhakasveja, mutta seassa on myös uutuuksia ja harvinaisuuksia. Puutarhan ylpeys on hyötykasvien näytealue, Yrttimaa. Se on yksi Suomen suurimmista hyötykasvien näytepalstoista. Muita isompia kokonaisuuksia ovat havukasvien näytealue, ruusutarha sekä kymmenien omenapuiden omenatarha. Lisäksi Jokilaakson matkailupuutarhasta löytyy perennoja, pensaita, puita ja vuosittain vaihtuvia kesäkukkaistutuksia. (Jokilaakson matkailupuutarha)

Puutarhakierroksen jälkeen nautimme lounaan Ison Prässin ravintolassa. Herkullisen lounaan jälkeen lähdemme opastetulle jokilaivaristeilylle Vanhan Paukun satamalaiturista. Noin tunnin mittaisen risteilyn aikana Lapuanjoella pääsemme ihailemaan kauniita jokimaisemia, hyvinhoidettuja puutarhoja ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia. Samalla kuulemme oppaan kertomana Lapuan mielenkiintoisesta historiasta sekä entisaikojen elämänmenosta kuin myös nykyaikaisesta ja kehittyvästä Lapuasta. Huom! risteily sopii liikuntaesteiselle auttaen. Laivaan noustaan jyrkkiä portaita pitkin.

Risteilyn jälkeen siirrymme tutustumaan kulttuurikeskus Vanhan Paukun historiaan ja museoihin oppaan johdolla. Aikaa jää myös ostoksille museokaupoissa.

Vanha Paukku on ympäristöltään ja historialtaan ainutlaatuinen kulttuuri- ja yrityskeskus Lapuanjoen rannalla. Entisen Lapuan patruunatehtaan vanhoista tehdasrakennuksista muodostuvalla alueella sijaitsevat Lapuan kaupungin museot, Patruunagalleria ja Pohjanmaan valokuvakeskuksen galleria sekä kaupunginkirjasto. Alueella on uniikki Lapuan Kankurit outlet -myymälä  ja Lapuan Taidemuseon museokauppa Paukun Taika. Ravintola Iso Prässi toimii lounas -ja tilausravintolana. Makasiinirakennuksessa on viihtyisä kahvila Cafe Patruuna. Lisäksi alueella on elokuvateatteri Bio Marilyn, Teatteri Lapua sekä musiikki- ja kansalaisopisto. Kesällä Vanhan Paukun rannasta lähtee myös jokilaiva, joka vie matkalaisensa opastetulle risteilylle Lapuanjoelle. (Visit Lapua)

Päivä jatkuu kaupunkikiertoajelulla, jonka aikana kierrämme keskustan tärkeimmät kohteet bussista käsin ja vierailemme tuomiokirkossa. Kotimatkan varrella Lapuan keskustan ulkopuolella pysähdymme kahvittelemaan Savipaja Lintukotoon, jossa kuulemme myös alueen esittelyn. Aikaa on myös ostoksille ja puutarhaan tutustumiselle.

Savipaja Lintukodon ympäristö muodostuu suloisesta pihapuistosta. Pihapiirin on suunniteltu vanhaa ja uutta rakennuskantaa yhdistämällä se osaksi maatilan ympäristöä. Istutukset on aloitettu 15 vuotta sitten ja niissä on pyritty selkeyteen ja helppohoitoisuuteen. Kasveja ja luonnonkiviä yhdistäen pihapiiriin on luotu mielenkiintoisia yksityiskohtia. Pihapuiston keskeinen elementti on vesiallas, jonka ympärille on koottu perennoja ja vesikasveja. (Savipaja Lintukoto)

Kotimatkalle lähdemme alkuillasta.

Matkan hinta/henkilö: 79 €

Hinta sisältää:
– Bussikuljetus
– Opastettu kierros Jokilaakson Matkailupuutarhassa
– Lounas ravintola Iso Prässissä
– Opastettu jokilaivaristeily Lapuanjoella
– Opastettu tutustuminen kulttuurikeskus Vanhan Paukun museoihin
– Kaupunkikiertoajelu ja käynti Tuomiokirkossa
– Iltapäiväkahvit Savipaja Lintukodossa sekä alueen esittely

Alustava reitti: Ruovesi-Orivesi-Tampere-Ylöjärvi-..

Huomioitaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Ilmoittahan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä. Jokilaivaristeily sopii liikuntaesteiselle auttaen. Laivaan noustaan jyrkkiä portaita pitkin. Matkustamme koronaturvallisuus huomioiden. Tutustuthan myös turvallisuusohjeistukseemme täällä: Turvallisesti Mannisen matkassa

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.