29.6.2021 Puutarhamatka Mikkeliin – Pirtin Perinnepuisto, Tertin kartano, Mikkelipuisto ja Kenkävero

29.6.2021 Puutarhamatka Mikkeliin – Pirtin Perinnepuisto, Tertin kartano, Mikkelipuisto ja Kenkävero

Viherpeukaloille ja puutarhan ystäville on Mikkelin seudulla paljon nähtävää ja koettavaa. Kartanoiden ja perinnepuistojen puutarhoista löydät mielenkiintoisia kasveja vuosikymmenten takaa ja uusimmat vinkit kotipuutarhaan löydät varmasti Mikkelipuistosta.

Reitti: Ruovesi-Kuru-Ylöjärvi-Tampere-Orivesi-Vilppula-Mänttä-Keuruu-..

Tervetuloa Mannisen matkassa puutarhamatkalle!

Ti 29.6.2021 Reitti: Ruovesi-Kuru-Ylöjärvi-Tampere-Orivesi-Vilppula-Mänttä-Keuruu-..

Viherpeukaloille ja puutarhan ystäville on Mikkelin seudulla paljon nähtävää ja koettavaa. Kartanoiden ja perinnepuistojen puutarhoista löydät mielenkiintoisia kasveja vuosikymmenten takaa ja uusimmat vinkit kotipuutarhaan löydät varmasti Mikkelipuistosta.

Lähdemme aamulla Pohjois-Pirkanmaan/Tampereen seudulta, kohti Jyväskylää ja Mikkeliä. Ensimmäinen kohteemme on Kangasniemellä Pirtin Perinnekasvipuisto, jossa on lähes 200 vanhaa suomalaista perinnekasvia, jotka kaikki on nimetty. Puistossa teemme kierroksen oppaan johdolla.
Perinnekasveja on saatu lahjoituksina eri puolilta pitäjää. Kaikki lajit edustavat nimenomaa vanhoja, jopa vuosisatoja paikkakunnalla viljeltyjä kasveja. Lajien joukossa on mm. lääke-, koriste- ja maustekasveja. Pirtin Perinnepuisto on runsaan perinnekasvitietouden vuoksi myös valtakunnallisesti merkittävä kohde. Puistoa koristavat lisäksi pieni esiintymislava ja kuvanveistäjä Juhani saksan veistokset, suihkulähde ja sotaan lähtijöiden muistomerkki.

Matka jatkuu Tertin kartanoon, mikä on aito sukukartano, kulinaristien kestihovi ja kodikas hotelli keskellä luonnonkaunista järvisuomea. Kartanossa nautimme lounaan sekä saamme lyhyen esittelyn pihapiiristä ja puutarhoista. Esittelyn jälkeen omatoimista tutustumista herkku- ja muotiputiikkeihin sekä puutarhaan.
Tertin kartanon pihapiiriä ympäröi 4 hehtaarin puutarha. Salaisuuksien puutarha kutsuu luokseen jokaisen viherpeukalon ja esteetikon. Se sijaitsee humalan peittämänä, miltei piilossa päätalon kävijöiltä. Ruutupuutarhan antimiin kuuluvat valloittavat yrtit sekä väreittäin kylvetyt juuresmaat ja omena, kriikuna ja luumutarha.

Iltapäivällä jatkamme matkaa Mikkelin keskustaan, jossa tutustumme Mikkelipuistoon oppaan johdolla.
Mikkelipuiston jäsenyritykset ja -yhteisöt ovat suunnitelleet ja rakentaneet mallipuutarhat, joista voi saada loputtomasti vinkkejä ja ideoita omaan puutarhaan. Mallipuutarhoissa on käytetty jäsenyritysten tuotteita (esim. valaisimia, kivituotteita ja kasveja) eli ne toimivat myös puutarhatuotteiden showroomeina. Tutustu esimerkiksi japanilaistyyliseen puutarhaan, maksaruohon peittämään pressipöytään, kaikkia aisteja hellivään aistien puutarhaan tai muistojen puutarhaan, josta löytyy monia perinteisiä elementtejä maitolaiturista riukuaitaan ja kilometripylväistä perinneperennoihin.

Viimeinen kohteemme on Kenkävero – Vanha Pappila, jossa nautimme kahvit/teet marjaleivoksella ja teemme opastetun kierroksen puutarhassa. Opastuksen jälkeen omatoimista aikaa käyskennellä puutarhassa tai tehdä ihania ostoksia pikkuputiikeissa.
Kenkäveron historia ulottuu yli 550 vuoden taakse. Ensimmäinen papin asumus rakennettiin silloiselle saarelle 1400-luvun puolivälissä. Viimeisen kerran Kenkävero toimi pappilana vuonna 1969. Sen jälkeen Kenkäveron päärakennus oli vaarassa tuhoutua. Uusi kukoistus alkoi vuonna 1990 ja Kenkäveron pappila on tullut täyteen henkeä ja elämää huolellisen ja onnistuneen restauroinnin, tunnelmallisen sisustuksen sekä monipuolisten ja ajanhenkisten palveluiden ansiosta. 

Paluumatkalle lähdemme noin klo 17.00, perillä kotipaikkakunnalla illalla myöhään.

Matkan hinta/henkilö: 79 €
Sisältää: kuljetuksen, opastukset ja pääsymaksut ohjelman mukaisesti, lounas ja lähtökahvit.

Huomioitavaa: matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Mahdollisisita ruoka-aineallergioista mainittava ilmoittautumisen yhteydessä. Tutustuthan myös turvallisuusohjeistukseemme täällä: Turvallisesti Mannisen matkassa

Matkaehdot: Matkan peruessaan asiakas on oikeutettu maksun palautukseen vähennettynä matkanjärjestäjälle aiheutuneilla todellisilla kustannuksilla. Matkan perumisesta on ilmoitettava viipymättä Bussi-Mannisen toimistolle. Noudatamme yleisiä matkapakettiehtoja sekä Bussi-Manninen Oy:n erityisehtoja.

 

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.