Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa kesämatkalle Latvian rannikolle!

Itämeren rannikko Länsi-Latviassa oli neuvostoaikana tarkasti vartioitu Neuvostoliiton länsiraja. Nykyisinkin Kuurinmaan rannikolla on monin paikoin säilynyt koskemattoman luonnon maaginen tunnelma. Rannikon vanhat kalastajakylät houkuttelevat valkoisilla hiekkarannoilla, vierasmajoilla, hiekkadyynillä sijaitsevilla kesämökeillä, kapakoilla ja tuoreilla savustetuilla kaloilla. Kalastajakylillä on pitkä historia. Esimerkiksi Roja oli aikanaan viikinkien käytössä, ja Kuurinmaan herttuakunnan aikana siellä rakennettiin laivoja.

Kolkan niemen ja Ovisin välistä aluetta kutsutaan Liivin rannaksi, koska siellä ovat aikoinaan asuneet suomalais-ugrilaisiin kansoihin kuuluvat liiviläiset. Liivin ranta käsittää 12 eri kylää, joilla on jokaisella oma viehätysvoimansa. Kuurinmaan rannikkokaupungit houkuttelevat hyvin varustetuilla uimarannoilla. Ventspils on viihtyisä satamakaupunki, joka tarjoa paljon erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Liepaja sen sijaan on tuulen, taiteen ja musiikin kaupunki, jolla on rikas eri aikojen arkkitehtuuriperintö.

-Latvia Travel

Matkaohjelma:

Maanantai 1.7.2024
Lähdemme matkaan iltapäivällä kotipaikkakunnilta kohti Helsinkiä, josta Viking XPRS-laiva lähtee kohti Tallinnaa klo 21.15. Majoitumme hytteihin ja vietämme yön laivalla.

Tiistai 2.7.2024
Maihinnousu Tallinnaan klo 06.00. Nousemme bussiin ja siirrymme lyhyen matkan päähän nauttimaan hotelliaamiaista Tallink Express hotelliin. Aamiaisen jälkeen matkaamme liittyy suomenkielen taitoinen opas ja matka jatkuu Latviaan. Ylitettyämme Viron ja Latvian rajan vierailemme heti Ainažin rajakylässä sijaitsevassa entisessä merikulkukoulussa, jonka jälkeen suuntaamme katsomaa Veczemjun punaisia hiekkakallioita. Matkamme jatkuu Riikaan ja matkan aikana nautimme kevyen lounaan. Perillä Riiassa teemme vielä kaupunkikierroksen ennen majoittumista Wellton Riverside Spa hotelliin.

Keskiviikko 3.7.2024
Aamiainen hotellilla. Matka jatkuu Riiasta Kuurinmaan rannikkoa pitkin Jurmalan ja liiviläiskulttuurin keskuksien, Mazirben ja Kolkan, kautta Ventspilsiin. Matkalla Kolkan niemelle teemme useita pysähdyksiä mm.  Ragaciemissa, jossa näemme merenrannalla vanhoja verkkotaloja. Mersragsussa, jossa voi maistella savustettua kalaa ja kiivetä katselemaan upeaa näköalaa majakkaan sekä Purciemin valkodyynireitillä. Lounastauon pidämme Rojasissa. Matkalla Ventspilsiin pysähdymme vielä myös Mazirben ja Irneneessä. Perillä Ventspilsissä teemme kaupunkikierroksen ennen majoittumista hotelliin. Illallinen hotellilla.

Ventspils on perheystävällinen kaupunki, jossa on nykyaikainen satama, innovatiiviset tuotantolaitokset ja kaunis uimaranta. Kävelykadulta aukeaa näkymä Ventaan, meriportille, vanhoihin satamatyöpajoihin, vaikuttavaan poijukokoelmaan ja näytteillä olevaan Rota-luotsialukseen. Kahden Ventspilsissä pidetyn lehmäparaatin jälkeen Ventspilsissä voi myös nähdä 28 erikokoista ja eriväristä lehmänveistosta, jotka ovat latvialaisten ja ulkomaalaisten ​​taiteilijoiden luomia.

Torstai 4.7.2024
Aamiainen hotellilla, jonka jälkeen ajelemme Liepajaan. Tutustumme linnoitukseen ja teemme kaupunkikierroksen. Nautimme lounaan ja majoitumme hotelli Livaan. Loppupäivä omatoimista aikaa nauttia kesäpäivästä, merituulesta ja upeasta hiekkarannasta sekä tietenkin Liepajan kaupungin arkitehtuurista ja tunnelmasta. 

Itämeren rannalla sijaitsevat pohjoiset linnoitukset ovat vain pieni, mutta erittäin vaikuttava osa Liepājan linnoitusta, joka rakennettiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Villillä, aiemmin suljetulla sotilasalueella voi nykyään kävellä vapaasti, ja se on yksi Liepājan erikoisimmista nähtävyyksistä. Pohjoisten linnoitusten ja linnoituksen 3. patterin välissä seinällä on naisen muotokuva. Sen maalasi vuonna 2018 ranskalainen taiteilija salanimellä Al Sticking. Inspiraationa toimi hänen Pyhän Annan kirkossa tapaamansa nainen, joka kertoi elämästään.

Kahdeksan kilometrin pituinen kaistale Itämeren rannikolla, Liepajan merenrantapuisto on erinomainen paikka nauttia laiskasti lämpimistä kesäpäivistä. Myrskyjen jälkeen voit löytää meripihkan jyviä jalkojesi alta veden reunalta.

Perjantai 5.7.2024
Aamiainen hotellilla. Matkamme jatkuu Liepajasta Siguldan kautta takaisin Viron puolelle. Matkalla tutustumme Turaidan linnaan ja nautimme lounaan.

Turaidan museoreservaatti on erityisesti suojeltu kulttuurimonumentti. Museoreservaatin alueeseen on sisällytetty keskiaikainen linna, kirkko, kartano, Dainumäki sekä Turaidan Ruusun monumentti. Turaidan museoreservaatti on tunnettu kauniin ympäristönsä ja historiansa ansiosta. Muinaislatvialaisten, liiviläisten, kielellä Turaida tarkoittaa "Jumalan tarhaa". Vuonna 1996 museo sisällytettiin Euroopan museoiden vuoden palkinnonsaajien luetteloon. Kuumailmapallosta tai vastakkaiselta Gauja-joen rannalta katsottuna, syksyisenä iltana, Turaidan linna kohoaa vihreiden puiden lehvistön yläpuolelle kuin punaisista tiiliskivistä rakennettu valtava laiva.

Illalla saavumme perille Viljandiin, jossa majoitumme Grand Hotel Viljandin mukaviin huoneisiin. Ilta omatoimista aikaa. Voit käydä vaikkapa iltakävelyllä Viljandin linnan raunioilla.

Lauantai 6.7.2024
Aamiainen hotellilla, jonka jälkeen ajelemme Tallinnaan. Satamassa on vielä hieman ostosaikaa ennen Tallink MyStar laivan lähtöä Helsinkiin klo 13.30. Perillä Helsingissä olemme klo 15.30, josta matka jatkuu takaisin kotipaikkakunnille.

Matkan hinta/henkilö:
829 € jaetussa kahden hengen huoneessa, ikkunattomassa B-luokan hytissä
839 € jaetussa kahden hengen huoneessa, ikkunallisessa A-luokan hytissä
957 € yhden hengen huoneessa, ikkunattomassa B-luokan hytissä
979 € yhden hengen huoneessa, ikkunallisessa A-luokan hytissä

Hinta sisältää:
- Kuljetus Bussi-Mannisen bussilla koko matkan ajan
- Laivamatka Helsinki-Tallinna valitussa hyttiluokassa, Viking XPRS
- Laivamatka Tallinna-Helsinki kansipaikalla, Tallink MyStar
- Hotellimajoitus 4 yötä aamiaisella
- Aamiainen Tallink Express hotellissa 2.7.2024
- Suomenkielisen oppaan palvelut Tallinnasta Tallinnaan
- Ohjelman mukaiset opastukset ja sisäänpääsymaksut kohteisiin
- Tallinkin ja Viking Linen polttoaine- ja päästölisämaksut
- 4 x lounas ja 2 x päivällinen matkaohjelman mukaisesti

Lisämaksusta etukäteen varattuna:
- Buffetillallinen laivalle 1.7.2024, 29,00 €/hlö
- Buffetlounas laivalla 6.7.2024, 29,50 €/hlö

Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henklöä. Tällä matkalla tarvitaan virallinen henkilöllisyystodistus: passi tai henkilökortti.
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmotathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.
Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä.

Hotellit:
Wellton Riverside Spa Hotel Riga
Hotel Liva Liepaja
Grand Hotel Viljandi

Kuvat: Latvia Travel