Kilpisjärvi ja Kolmen valtakunnanraja 19.-24.9.2017

Kilpisjärvi ja Kolmen valtakunnanraja 19.-24.9.2017

Tervetuloa Mannisen matkassa ruskamatkalle Suomen ja Norjan lappiin.

Tervetuloa Mannisen matkassa ruskamatkalle Suomen ja Norjan lappiin.

Lähde tutustumaan Suomen viimeiseen koskemattomaan erämaa-alueeseen kolmen valtakunnan rajalle. Kilpisjärven tunturiylängöllä odottavat valloittamista upeat suurtunturit, Saana, Malla tai vaikka Suomen korkein tunturi Halti.Tällä matkalla valloitamme vain Saana-tunturin. Ruskaviikolla Kilpisjärven tunturit värjäytyvät sateenkaaren eri väreihin. Kuinka erilaiselta tunturien rinteet näyttävätkään, aivan kuin olisivat kasvaneet korkeutta. Puhtaalla ilmalla, patikoinnilla tunturipoluilla ja mukavalla yhdessäololla on merkityksensä. Voit heittää murheet ja työkiireet taaksesi ja nauttia olostasi kauniissa maisemissa.

Tiistai 19.9.2017
Lähdemme matkaan aamulla, bussi ajaa reitillä Orivesi-Tampere-Ylöjärvi-Ruovesi-Keuruu, ajelemme Keski-Suomen kautta kohti Kemiä. Matkalla pidämme taukoja sopivin väliajoin. Iltapäivällä saavumme Haaparantaan, jossa majoitumme Haaparannan kaupunginhotelliin ja nautimme päivällisen. Illalla omatoimista tutustumista kaupunkiin.

Keskiviikko 20.9.2017
Aamiainen hotellissa. Matkaamme Ruotsin puolella Torniojokilaaksossa kohti Pajalaa, mikä sijaitsee Ruotsin puolella. Kunnan eteläosassa yhtyvät Tornionjoki sekä Suomen ja Ruotsin rajaa pitkin kulkeva Muonionjoki. Pajala on Ruotsin suomalaisin kunta. 78,1% kunnan asukkaista puhuu äidinkielenään suomea. Pajala on tullut tunnetuksi Mikael Niemen kirjoittamasta romaanista ”Populäärimusiikkia Vittulajänkältä”. Teemme opastetun suomekielisen kiertoajelun Mikael Niemen jalanjäljillä. Kierroksen kesto on noin 2 tuntia. Matka jatkuu Ruotsin puolella Vittangin, Karesuvannon kautta Kilpisjärvelle, jossa majoitumme Kilpisjärven Retkeilykeskukseen kahden hengen huoneisiin. Päivällinen keskusksen ravintolassa ja illalla saunamahdollisuus.

Torstai 21.9.2017
Aamiaisen jälkeen lähdemme oppaan johdolla päiväretkelle Kolmen valtakunnanrajalle. Malla-laiva vie Kilpisjärven rannalta Koltaluoktaan, josta lähtee noin 3 km mittainen polku valtakunnan rajapyykille.
Vuonna 1897 venäläiset ja norjalaiset rakensivat rajapyykin Kilpisjärvelle. Ruotsalaiset eivät olleet mukana, koska Norja ja Ruotsi eivät päässeet sopuun yhteisestä rajatoimikunnasta. Tämän vuoksi ns. sydänkivet eivät saaneet näiden maiden vaakunoita. Vuonna 1901 syntyi sopu uudesta rajatoimikunnasta. Uusi rajapyykki tehtiin betonista, mutta valitettavasti sementti riitti vain rajapyykin yläosaan ja se meni nopeasti huonoon kuntoon kovan sään, varsinkin tuulen ja jäätymisen vaikutuksesta. Nykyinen rajapyykki pystytettiin vuonna 1926. Rajapyykin saa vapaasti kiertää, jos mukana ei ole tullattavia tavaroita, sillä kaikki kolme rajaa ovat Schengen-alueen sisärajoja. Pohjoismaiden kansalaisilla ei tarvitse olla mukana edes passia.

Koko retken kesto noin 3-4 tuntia. Retkieväät on mukava nauttia rajalla kävelyn päätteeksi. Kävely rajapyykiltä takaisin Koltaluoktan satamaan, josta venekuljetus Retkeilykeskuksen rantaan. Iltapäivällä tutustuminen Kilpisjärven keskustaan ja luontokeskukseen. Retkeilykeskuksessa päivällinen ja sauna.

Perjantai 22.9.2017
Aamiaisen jälkeen lähdemme päiväretkelle Skibotniin (Ykeänperä), Norjan puolelle. Skibotnissa voit tutustua vanhaan markkina-alueeseen, norjalaiseen päivittäistavarakauppaan, ihailla upeita Lyngenin alppeja vuonon toisella puolella tai pulahtaa Jäämereen. Paluumatkalla poikkeamme katsomaan Rovijoen vesiputousta, jossa myös keitellään retkikahvit. Vesiputous tunnetaan myös Morsiushuntu-putouksena. Se on 28–30 metriä korkea ja sijaitsee aivan E8-tien vieressä Kilpisjärven ja Skibotnin välisessä laaksossa. Iltapäivällä palaamme takaisin tuttuun hoteliin, ja sieltä halukkailla mahdollisuus lähteä oppaan johdolla kohti Saana-tunturin vallotusta. Hotellilla päivällinen ja saunamahdollisuus.

Lauantai 23.9.2017
Aamiainen hotellilla ja tavaroiden pakkaaminen bussiin. Lähdemme ajamaan kohti etelää. Poikkeamme Sonkamuotkassa kahvilla ja ostoksilla. Muonion seudulla käymme tutustumassa Veli Koljosen erämaa-ateljeeseen, jossa isäntä juttelee mukavia ja soittaa ja laulaa/laulattaa. Koljonen tunnetaan luonnon kuvaajana. Hänen öljyväritöissään Lapin luonto voi näyttäytyä riemullisessa väriloistossa, äänettömässä usvavaipassa tai neitseellisen valkoisessa avaruudessa. Herkimmät voivat löytää maalauksista lappilaiseen luonteeseen kiinteästi liittyvän mystisen kaihon.
Matka jatkuu Leville, jossa nautimme lounaan Hotelli HulluPoron ravintola Ämmilässä. Pidämme myös pienen tauon Levin keskustassa. Leviltä matka jatkuu Rovaniemelle, jossa majoitumme Rantasipi Pohjanhoviin kaupungin keskustassa.

Sunnuntai 24.9.2017
Aamiaisen jälkeen matka jatkuu ja taukoja pidetään sopivin väliajoin, joista yhdellä syömme myös lounaan. Kotipaikkakunnilla olemme illalla myöhään.

 

Matkan hinta / henkilö:
* 599 €, kahden hengen huoneessa
* 849 €, yhden hengen huoneessa

Hinta sisältää: bussikuljetuksen, hotellimajoitus 5 yötä aamiaisella, 5x päivällinen, 1 x lounas, ohjelman mukaiset pääsymaksut ja opastukset

Huomoitavaa:  Tällä matkalla tarvitaan henkilöllisyystodistus sekä Norjan kruunuja (Skibothnin reissu). Ilmoittautumisen yhteydessä mainitkaa mahdolliset ruoka-aineallergiat.

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.