28.6.-2.7.2019 Matka Suomi 100- kansallispuistoomme HOSSAAN

28.6.-2.7.2019 Matka Suomi 100- kansallispuistoomme HOSSAAN

Leppoisa erämaan tunnelma odottaa sinua Hossassa ja Kylmäluomalla. Monipuoliset retkeilyreitistöt ja kalaisat vedet takaavat viihtymisen kauniissa harjumaisemissa.

Tervetuloa Mannisen matkassa retkeilymatkalle Hossaan!

Hossan kansallispuisto perustettiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kesäkuussa 2017. Hossa on Suomen 40. kansallispuisto ja varsinainen retkeilijän paratiisi Kainuun jylhissä maisemissa, jota halkovat kristallinkirkaat vedet. Vesistöt muodostuvat 130 lammesta ja niiden välissä risteilevistä puroista ja virtavesistä. Helppokulkuisten männikkökankaiden lisäksi alueelta löytyy kuusikoita, aapasoita, Julma-Ölkyn kanjonijärvi ja paljon kulttuurihistoriaa. Noin sadan kilometrin polkuverkostosta löytyy takuulla mieleiset polut niin patikointiin kuin pyöräilyynkin. Melontareittejä löytyy vähintäänkin yhtä paljon.

Julma-Ölkyn lisäksi alueen tunnetuin nähtävyys on kalliomaalaukset Somerjärvellä. Maalaukset löydettiin vasta vuonna 1972. Nyt kalliolle vievältä uudelta kävelysillalta voi nähdä yli 60 erilaista maalausta. Tunnelma vie hetkessä ajatukset 7000-8000 vuotta ajassa taaksepäin.

Vuonna 1973 Apu-lehden haastattelussa presidentti Urho Kekkonen mainitsi Hossan, kun häneltä kysyttiin, minne hän haluaisi muuttaa asumaan, jos voisi lähteä Helsingistä. Kekkosen vastaus oli ”Hossaan tai itä-Kuusamoon, missä vedet virtaavat Neuvostoliittoon ja taimen nousee sieltä”.

Perjantai 28.6.2019
Lähdemme aamuvarhaisella Tampereen seudulta ajamaan Keski-Suomen kautta kohti Hossaa. Matkalla pysähdymme kahvi- ja ruokatauoille. Poikkeamme ostoksille Suomussalmen markettiin, mistä voi hankkia omia eväitä majoituspaikkaan. Myöhään iltapäivällä saavumme 1990-luvun alussa rakennettuun Hossan Luontokeskukseen, jossa nautimme iltapalan ja katsomme alueen historiaan perehdyttävän multivisioelokuvan. Elokuvan jälkeen on mahdollista ostaa tarvittavat kalastusluvat tai varata esim. melontaretken. Jatkamme matkaa majoituspaikkaan Jatkonsalmelle, mikä sijaitsee noin 4 km päässä Luontokeskukselta. Majoittuminen ja sauna.

Lauantai 29.6.2019
Retkiaamiaisen jälkeen lähdetään klo 08.00 kohti värikallioita. Ajamme lyhyen matkan Lihapyörteen parkkipaikalle, josta lähdemme patikoimaan noin 8 kilometrin rengasreitille. Päivän aikana keitämme nokipannukahvit ja nautimme retkieväät. Patikoinnin jälkeen nousemme bussiin ja ajamme Hossan luontokeskukseen myöhäiselle lounaalle. Ruokailun jälkeen paluu majoituspaikkaan, jossa mukavaa yhdessäoloa ja saunomista.

Sunnuntai 30.6.2019
Retkiaamiaisen jälkeen lähdemme klo 08.00 kohti Julma-Ölkyn parkkipaikkaa,  josta lähdemme patikoimaan noin viiden kilometrin polulle. Maasto on paikoin haastava suurten korkeuserojen ja kivisen ja juurakkoisen maaston vuoksi. Puolessavälissä matkaa ylitämme Julma-Ölkyn riippusiltaa pitkin. Jos et lähde patikoimaan, voit  halutessasi jäädä Ölkyn rantaan, missä sijaitsee kioski/kahvila ja käydä vaikkapa omatoimisesti lisämaksullisella veneretkellä, jonka aikana näet myös Julma-Ölkyn kalliomaalauksia. Kioskilta lähtee muitakin patikkapolkuja.
Iltapäivällä kokoonnumme taas yhteen ja nautimme retkikahvit Ölkyn katoksen suojassa. Paluumatkalla lounastamme Hossan luontokeskuksessa. Ruokailun jälkeen paluu majoituspaikkaan, jossa mukaavaa yhdessäoloa ja saunomista.

Maanantai 1.7.2019
Retkiaamiainen. Tämän päivän voi viettää omatoimisesti retkeillen, pyöräillen, lähteä melomaan tai oppaan kanssa kalaan.  Vaihtoehtoisesti voi lähteä myös lisämaksulliselle retkelle Kuusamon Suurpetokeskukseen katsomaan karhuja. Lisämaksulliselle retkelle tarvitaan vähintään 10 henkilöä. Suurpetokeskus sijaitsee noin viisikymmentä kilometriä Hossan luontokeskukselta. Siellä pääsemme tutustumaan esim. Vyöti ja Juuso karhuihin. Paluumatkalle lähdemme puolenpäivän maissa.
Myöhään iltapäivällä lähdemme Hossan Poropuistoon katsomaan poroja ja kuulemaan myös poronhoidosta, sen jälkeen nautimme juhlaillallisen Hossan Poropuiston ravintolassa. Illalla paluu majoituspaikkaan ja saunominen.

Tiistai 2.7.2019
Aamulla pakataan tavarat bussiin ja siivotaan majoituspaikka. Siirrymme aamupalalle Hossan Luontokeskukseen, josta lähdemme kotimatkalle. Matkalla pysähdymme kahvi- ja ruokatauolle. Perillä kotipaikkakunnilla olemme illansuussa.

Matkan hinta/henkilö: 395 €, useamman hengen huoneessa.
Hinta sisältää: bussikuljetuksen, majoituksen 4 yötä, 4 x retkiaamiainen (puuro, leivät, kahvi), 1 x iltapala, 2 x lounas luontokeskuksella, 1 x päivällinen, opastetut patikointiretket: Julma-Ölkky, värikalliot.

Huomioitavaa: matka totetuu. Tällä matkalla tarvitaan sopivat retkeilyvarusteet, mahdolliset kalastuvälineet. Ota mukaan liinavaatteet (lakana, tyynyliina, pussilakana) tai makuupussi + tyynyliina+ lakana sekä pyyhe ja uima-asu.

Majoitukset:

Pääpirtti on perinteinen savottakämppä nykyajan mukavuuksilla. Savottakämppä sijaitsee Jatkonjärven maisemissa, Hossan kansallispuistossa. Pääpirtissä on 8 huonetta, keittiö, ruokailu- ja kokoontumistila sekä suihku- ja wc-tilat. Hirsinen savottakämppä soveltuu mainiosti virkistyspäivien, koulutuksien ja leirikoulujen järjestämiseen. Pääpirtin tilat soveltuvat myös liikuntaesteisille. Rantasauna, uimaranta ja veneet ovat yhteisessä käytössä samassa pihapiirissä sijaitsevan Teräväpään kanssa. Myös grillikatos, ulkotulipaikka ja savustusuuni on yhteiskäytössä.

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.