4.8.2020 Ruukkialueiden Alvar Aalto

4.8.2020 Ruukkialueiden Alvar Aalto

Alvar ja Aino Aallon rakennukset kutsuvat kylään Satakunnan viehättäviin maisemiin. Tällä matkalla näemme upeita taloja ja moderneja koteja, koemme teollista historiaa ja nautimme ruukkikylien tunnelmasta ja palveluista. Lähde tutustumaan ruukkialueiden Aaltoon!

Kuva: Magni Mundi

Tervetuloa Mannisen matkassa tutustumaan ruukkialueiden Alvar Aaltoon  Kauttualle ja Noormarkkuun!

Alvar ja Aino Aallon rakennukset kutsuvat kylään Satakunnan viehättäviin maisemiin. Tällä matkalla näemme upeita taloja ja moderneja koteja, koemme teollista historiaa ja nautimme ruukkikylien tunnelmasta ja palveluista.

Kierros lounaisessa Suomessa vie sekä idyllisiin ruukkikyliin että esittelee modernin arkkitehtuurin merkkiteoksia. Euran Kauttualla tutustumme Aaltojen suunnittelemaan Terassi-taloon, joka asettuu sopuisasti maaston muotoihin. VillaMairea päästää vieraat tyylikkääseen yksityiskotiin ihastelemaan sen ajatonta sisustusta. Noormarkun ja Kauttuan historiallisten ruukkialueiden ihastuttavissa miljöissä voi aistia menneen maailman. Lounaalle poikkeamme Euran Pirttiin, nuorisoseuran taloon vuodelta 1908.

Lähdemme matkaan aamulla kotipaikkakunnilta kohti Euran Kauttuaa. Vierailemme Terassitalon asunnossa, joka on sisustettu Artekin kalusteilla ja valaisimilla. Osa esineistä on myynnissä. Ruukinpuiston kävely kierroksella näemme myös muita Aaltojen kohteita, mukaan lukien virkanaistenasuintalo, Varkaudenmäen tyyppitalot sekä sauna ja pesularakennus. Jokisaunan designkaupasta löytyy runsas valikoima suomalaista muotoilua.

Ruukinpuiston kierrokselta siirryymme Euran pirtille, johon tutustumisen jälkeen nautimme keittolounaan. Jälkiruokakahvit juomme Satakunnan maakuntaherkkuna tunnetun Euran rinkilän kera.

Taiteilija Jalmari Karhulan suunnittelema Euran Pirtti on Suomen vanhimpia ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimpia nuorisoseurantaloja. Lokakuussa 1908 ensimmäisen kerran käyttöön otettu jugend tyylinen rakennus on jokaista verhoa ja somistetta myöten tarkoitukseensa suunniteltu.

Lounaan jälkeen jatkamme matkaa kohti Noormarkkua.

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista, jossa vieraat pääsevät patruuna ajan tunnelmaan. Villa Mairea Noormarkun ruukissa rakennettiin vuonna 1939 Maire (o.s. Ahlström) ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Edistysmielinen pariskunta tuki taiteita ja heitä kiinnosti modernismin puhdaspiirteinen ilmaisu. Heidän
hyvät ystävänsä, arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun. Näissä otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun luvun arkkitehtuurin kansainvälisiin huipputeoksiin. Mairean sisustuksessa näkyy kahden vahvan naisen kädenjälki – Aino Aalto suunnitteli sisustuksen, joka on tehty professori Maire Gullichsenin elämäntyön ympärille.

Villa Maireaan tutustumme pienemmissä ryhmissä, jotta jokainen pääsee näkemään yksityiskodin tilat miellyttävästi. Samaan aikaan toinen ryhmä kiertää oppaan johdolla Noormarkun ruukin maisemissa. Kotimatkalle lähdemme noin klo 16.30.

Matkan hinta/henkilö: 119 €
Hinta sisältää:
– Kuljetus
– Opastus Kauttuan ruukkialueella, Euran pirtillä, Villa Maireassa ja Noormarkun ruukkialueella sekä sisäänpääsymaksut Terassi-taloon ja Villa Maireaan
– Keittolounas, jälkiruokakahvi ja Euran rinkilä
Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhetydessä. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Alustava reitti: Ruovesi – Vilppula – Mänttä – Orivesi – Tampere…

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.