25.1.2020 taidematka Helsinkiin: Taiteilijoiden Ruovesi ja Ellen Thesleff

25.1.2020 taidematka Helsinkiin: Taiteilijoiden Ruovesi ja Ellen Thesleff

Pirkanmaalla sijaitseva Ruovesi ja sen ympäristö on houkutellut taiteilijoita 1820-luvulta alkaen. Kaikkia seudulla toimineita taiteilijoita yhdistää kiinnostus paikan henkeä, sen luontoa, ihmisiä ja kulttuuria kohtaan. Tämän ja paljon muuta kuullaan Ateneumin johdannossa.

Loppuunmyyty!

Tervetuloa Mannisen matkssa Helsinkiin!    Loppuunmyyty!

Lauantai 25.1.2020 Reitti: Ruovesi-Orivesi-Kangasala-Tampere Vuolteenkatu klo 08.15-..  

Lähdmme aamulla matkaan Pohjois-Pirkanmaan/Tampereen seudulta kohti Helsinkiä. Ensimmäinen kohteemme on Ateneum, jossa saamme johdannon päänäyttelyihin. Näyttelyssä kiertelemme omatoimisesti. Puolenpäivän jälkeen siirrymme nauttimaan lounasta Musiikkitalon ravintolaan. Iltapäivällä saamme tutustua Ellen Thesleffin tuotantoon Helsingin kaupungin taidemuseo Tennispalatsissa. Kotimatkalle lähdmme klo 17.00. Matkalla pidetään pieni tauko.

Ateneum: Taiteilijoiden Ruovesi ja Helene Schjerfbeck ”Maailmalta löysin itseni” -näyttelyPirkanmaalla sijaitseva Ruovesi ja sen ympäristö on houkutellut taiteilijoita 1820-luvulta alkaen. Kaikkia seudulla toimineita taiteilijoita yhdistää kiinnostus paikan henkeä, sen luontoa, ihmisiä ja kulttuuria kohtaan. Miten tämä on vaikuttanut Ruovedellä työskennelleiden taiteeseen? Näyttelyn kuratoi Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen.

Kuvataiteilijoista Ruovedellä retkeili ensimmäisenä Werner Holmberg (1830–1860), joka kuvasi teoksissaan seudun luontoa, maisemia ja talonpoikaista elinpiiriä. Ruoveden maisemiin ihastunut Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) rakennutti sinne 1890-luvun puolivälissä erämaa-ateljeensa Kalelan, jossa syntyivät ikoniset Kalevala-teokset. Kalelassa vieraili muun muassa Hugo Simberg (1873–1917), jonka pikkupirut, kuolema-aiheet ja luonnonmystiikka saivat inspiraationsa Kalelaa ympäröivän seudun talonpoikaisesta kulttuurista. Myös Ellen Thesleff (1869–1954) rakennutti Ruoveden Muroleelle sinne itse suunnittelemansa ateljeehuvilan. Thesleff kuvasi taiteessaan Muroleen maisemia ja tunnelmia läpi elämänsä. Lisäksi näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Ruovedellä asuneet tai työskennelleet Lauri Anttila, taiteilijapariskunta Elga Sesemann ja Seppo Näätänen sekä Louis Sparre. Esille saadaan teoksia 1850-luvulta 1980-luvulle.

Samalla voi käydä tutustumassa Helene Schjerfbeckin ”Maailmalta löysin itseni” näyttelyyn. Maailmalta löysin itseni kertoo, kuinka Helenestä tuli Helene. Näyttely keskittyy erityisesti Schjerfbeckin matkoihin Pohjois-Ranskan Pont-Aveniin, Italian Fiesoleen sekä Iso-Britannian St Ivesiin 1800-luvun lopussa. Esimerkiksi Schjerfbeckin tunnetuimpiin kuuluva teos Toipilas (1888) on maalattu St Ivesissä. Millainen merkitys matkoilla oli taiteilijan tuotantoon – ja kuinka hän inspiroitui näkemästään? Esille saadaan myös teoksia, joita ei ole aikaisemmin nähty Suomessa. Helene Schjerfbeckiä innoitti erityisesti ulkomainen taide. Hänen esikuviaan olivat muun muassa El Greco (1541–1614), Paul Cézanne (1839–1903) ja Vincent van Gogh (1853–1890). Schjerfbeck otti myös vaikutteita töihinsä 1920-luvun muotilehtien maailmasta.

HAM – Helsingin kaupungin taidemuseo Tennispalatsi: Ellen Thesleff  ”Minä maalaan kuin jumala”-näyttely
Ellen Thesleff (1869–1954) oli poikatukkainen radikaali, joka teki, mitä halusi ja eli taiteelleen. Hän vihasi opettamista, mutta teki sitä, että saattoi matkustaa, asua ulkomailla ja maalata. Hän on yksi maamme ensimmäisistä symbolisteista ja ekspressionisteista, ja yksi merkittävimmistä pohjoismaalaisista maalareista. Hän eli kiehtovan ja rikkaan elämän, ja oli edelläkävijä aikana, jolloin naistaiteilijoiden oli vaikea saada tunnustusta. Thesleff oli kosmopoliitti, jonka henkinen koti oli Firenzessä. Hän oli seitsemän vuotta nuorempi kuin Helene Schjerfbeck, mutta taiteilijoina heitä pidettiin aikanaan kilpakumppaneina, usein tasaväkisinä.

Näyttelyn kuratoi taide- ja kulttuurihistorioitsija Hanna-Reetta Schreck, ja se pohjaa hänen vuonna 2017 ilmestyneeseen Thesleff-elämäkertaansa ”Minä maalaan kuin jumala” (Teos). Näyttely tuo esiin Thesleffin uraauurtavan ja kehittyvän taiteen lisäksi myös hänen elämänsä tapahtumia muun muassa tekstien, valokuvien ja arkistomateriaalien avulla. HAMin kokoelmiin kuuluu Thesleffin keskeisiä teoksia, joita täydennetään merkittävillä teoksilla yksityisistä ja julkisista kokoelmista.

Matkan hinta / henkilö: 85 €
Sisältää: bussikuljetuksen, lounas, pääsymaksu ja johdanto Ateneum sekä pääsymaksu ja opastettu kierros HAM

Huomioitavaa: matka toteutuu mikäli, lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Museokortilla -10 €/henkilö.

Matkan varaus

- Matka ei varattavissa -