23.6.2021 Ihastuttava Noormarkun ruukki ja Villa Mairea

23.6.2021 Ihastuttava Noormarkun ruukki ja Villa Mairea

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista.  Alueella sijaitsevaa Alvar ja Aino Aallon suunnittelemaa Villa Maireaa ei turhaan kutsuta suomalaisen arkkitehtuurin helmeksi. Koe kaksi upeaa kohdetta yhdellä kertaa!

Kuva: Noormarkun ruukki ja Villa Mairea

Tervetuloa Mannisen matkassa tutustumaan ihastuttavaan ruukkialueeseen ja Alvar Aallon Villa Maireaan!

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista, jossa vieraat pääsevät patruuna ajan tunnelmaan. Ruukki on ollut vuodesta 1870 alkaen Ahlströmin omistuksessa, ja juuri tänä aikana se on rakentunut nykyiseen loistoonsa. Ahlströmin suku rakennutti reilun 60 vuoden ja kolmen sukupolven aikana ruukkialueelle kolme merkittävää suvun asuinrakennusta eli Isotalon, Havulinnan ja Villa Mairean sekä runsaasti muita huomattavia rakennuksia, kuten Pääkonttorin, Klubin, työväenasuntoja ja virkailijahuviloita. Yhdessä nämä rakennukset muodostavat varsin näyttävän ja mielenkiintoisen kokonaisuuden. Noormarkun ruukki on edelleen Ahlströmin suvun omistuksessa. 

Lähdemme matkaan aamulla kotipaikkakunnilta. Matkalla pidämme pienen tauon ennen saapumista perille Noormarkun ruukkiin.  Ruukkialueella tutustumme Ahlström Voyage -näyttelyyn oppaan johdolla.

Vanhassa pajassa sijaitseva Ahlström Voyage-näyttely kertoo mielenkiintoisella tavalla Ahlström-yhtiöiden historiasta ja suomalaisesta teollisuushistoriasta yli 160 vuoden ajalta. Näyttely esittelee muun muassa konserniin kuuluneiden Iittalan, Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden taidelasia. Alakerrassa on muun muassa Taina Pailoksen valmistama Noormarkun ruukkialueen pienoismalli, joka havainnollistaa ruukin kokoa ja sen rakennusten suhteita toisiinsa. Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös Ahlströmin suvun eri vaiheisiin ja suomalaiseen säätyläiselämään 1800–1900-luvuilla.

Näyttelyyn tutustumisen jälkeen siirrymme suomalaisen arkkitehtuurin helmeen, arkkitehti Alvar ja Aino Aallon suunnittelemaan Villa Maireaan, jossa opastettu kierros.

Villa Mairea Noormarkun ruukissa rakennettiin vuonna 1939 Maire (o.s. Ahlström) ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Edistysmielinen pariskunta tuki taiteita ja heitä kiinnosti modernismin puhdaspiirteinen ilmaisu. Heidän hyvät ystävänsä, arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun. Näissä otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun luvun arkkitehtuurin kansainvälisiin huipputeoksiin. Mairean sisustuksessa näkyy kahden vahvan naisen kädenjälki – Aino Aalto suunnitteli sisustuksen, joka on tehty professori Maire Gullichsenin elämäntyön ympärille.

Kierroksen jälkeen nautimme herkullisen kolmen ruokalajin lounaan Noormarkun Klubilla. Lounaan jälkeen on vielä omatoimista aikaa kierrellä ruukkialueen viehättävässä miljöössä. Kotimatkalle lähdemme myöhään iltapäivällä.

Matkan hinta/henkilö: 129 €
Hinta sisältää:
– Kuljetus
– Opastettu kierros Ahlström Voyage-näyttelyssä ja Villa Maireassa
– Kolmen ruokalajin Kartanonlounas
Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä. Matka ei valitettavasti sovellu liikuntarajoitteisille. Matkustamme koronaturvallisuus huomioiden. Tutustuthan myös turvallisuusohjeistukseemme täällä: Turvallisesti Mannisen matkassa
Alustava reitti: Ruovesi – Vilppula – Mänttä – Orivesi – Tampere…

Matkan varaus

Tarkista että täytät kaikki pakolliset kentät, muista lopuksi lähettää varauksen tiedot!
Sivusto ilmoittaa varauksen onnistuneesta lähetyksestä.