Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa taide-elämysten pariin Helsinkiin!

Lähdemme matkaan aamulla kotipaikkakunnilta kohti Helsinkiä. Matkalla pidämme tauon. Perillä Helsingissä ensimmäinen kohteemme on Ateneum, jossa tutustumme näyttelyyn Moderni nainen oppaan johdilla.

Moderni nainen tarkastelee naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Näyttely pureutuu naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä. Näyttelyn taiteilijoita ovat Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff, Elga Sesemann, Hilda Flodin, Sigrid af Forselles, Gunvor Grönvik, Eila Hiltunen, Lea Ignatius, Helmi Kuusi, Laila Pullinen ja Essi Renvall.Noin 150 teoksen näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, piirustuksia ja grafiikkaa Ateneumin kokoelmista. Näyttelyn on kuratoinut Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen. Näyttely teemat nivoutuvat keskusteluun sukupuolten välisestä tasa-arvosta, joka on edelleen ajankohtainen ja maailmanlaajuisesti tärkeä kysymys.

Mukaan valittujen teosten ja taiteilijoiden elämäkertojen kautta piirtyy kuva suomalaisen naisen mahdollisuuksista kouluttautua ja työskennellä taiteilijana. Näyttelyn taiteilijat olivat kansainvälisiä ja toimivat ammatissa elämänsä loppuun asti. Näyttelyn yksi keskeinen kysymys on, miten luokkatausta ja elämäntilanteet ovat vaikuttaneet taiteilijan uran rakentumiseen, ja miten tämä heijastuu teosten aiheiden ja tekniikoiden valintaan eri aikoina. Suppeampi versio näyttelystä on kiertänyt maailmaa vuodesta 2017 alkaen muun muassa New Yorkissa, Tokiossa ja Kööpenhaminassa. Se on nostattanut kaikkialla vilkasta keskustelua naisen yhteiskunnallisesta asemasta ja edellytyksistä luoda itsenäinen ammattiura.

-Ateneum

Opastuksen jälkeen on vielä omatoimista aikaa kierrellä museon näyttelyissä. Ateneumista siirrymme ruokailemaan lyhyen matkan päähän Musiikkitalolle, jonka jälkeen suuntaamme Sinebrychoffin taidemuseoon. Lähdemme opastetulle kierrokselle näyttelyyn Linné ja pieni pala paratiisia.

Puutarha kertoo paljon ihmisen suhteesta ympäristöönsä, sillä se syntyy kulttuurin ja luonnon rajamaastossa. Puutarha on siten toiminut aina myös haaveiden ja maailmankuvien peilinä. Jokainen puutarhuri luo oman paratiisinsa. Puutarha on toisaalta aina ollut tärkeä ilon ja hyvinvoinnin lähde. Tuoksuvat kukat ilahduttavat näkö- ja hajuaistia. Kukkien rooli maalaustaiteessa symbolina tai ornamenttina kehittyi 1600-luvulla varsinaiseksi kasvimuotokuvaksi. Kukka-asetelma syntyi. Kuvista tuli myös tärkeä osa luonnontutkimusta ja sen havainnollistamista. Kukkamaalaukseen erikoistuneet taiteilijat, joista huomattava osa on naisia, jättivät myös jälkensä kasvitieteellisiin julkaisuihin.

Suomen puutarhahistorian varsinainen alkuvaihe liittyy luonnontieteilijöihin Pehr Kalmiin (1716–1779) ja hänen opettajaansa Carl von Linnéhen (1707–1778). Ajan puutarhataiteen kytkös kasvitieteelliseen tutkimukseen on vahva. Harvinaiset kasvit olivat puutarhurin ylpeyden aihe.

-Sinebrychoffin taidemuseo

Opastuksen jälkeen on vielä omatoimista aikaa näyttelyissä sekä tutustumiselle Sinebrychoffin kotimuseoon. Kotimatkalle lähdemme myöhään iltapäivällä.

Matkan hinta/henkilö: 99 €

Hinta sisältää:
- Kuljetus
- Pääsymaksu ja opastettu kierros Moderni nainen-näyttelyssä Ateneumissa
- Pääsymaksu ja opastettu kierros Linné ja pieni pala paratiisia-näyttelyssä Sinebrychoffin taidemuseossa sekä omatoiminen tutustuminen Sinebrychoffin kotimuseoon
- Lounas Musiikkitalon ravintolassa

Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Museokortilla alennus -20€. Ilmoitathan tiedon museokortista sekä mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä. Matkustamme koronaturvallisuus huomioiden.

Alustava reitti: Ruovesi - Orivesi - Tampere - moottoritien pysäkit matkalla Helsinkiin
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmotathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.