Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa levollisuuden, rauhallisuuden ja kauniin luonnon äärelle Heinävedelle!

Kiireettömyys ja levollisuus kutsuvat Valamon ja Lintulan luostareihin! Mystinen miljöö ja ympäröivä luonto tarjoavat rauhaa ja aikaa ajatuksille.  Tällä matkalle tutustumme molempiin luostareihin oppaan johdolla, nautimme hyvästä ruuasta ja maistelemme Valamon viinejä. Aikaa jää myös omatoimiselle tutustumisellle Valamon luostarin alueeseen ja ulkoilureitteihin sekä rauhoittumiseen.

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Luonnonkauniilla Heinävedellä sijaitseva luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä. (Valamon luostari)

Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari on ortodoksinen nunnaluostari Heinävedellä. Toimeentulonsa sisaristo saa kirkkokynttilöiden eli tuohusten valmistamisesta ja matkailusta. Lisäksi luostarissa käännetään ja kirjoitetaan hengellistä kirjallisuutta, maalataan ikoneita ja valmistetaan yrttituotteita. (Lintulan luostari)

Lauantai 19.3.2022
Lähdemme matkaan kotipaikkakunnilta aamulla kohti Valamon luostaria. Matkalla pidämme tauon. Perillä Valamossa lähdemme opastetulle kierrokselle. Kierroksen aikana tutustumme luostarin miljööseen, vierailemme vanhassa kirkossa ja pääkirkossa, joissa kuulemme luostarin historiasta ja nykypäivästä ja tutustumme ortodoksisiin tapoihin, kirkkojen esineistöön ja Jumalanpalveluksiin. Opastetun kierroksen jälkeen on omatoimista aikaa tutustua luostarin näyttelyyn sekä museoon. Kun luostari on tullut tutuksi, nautimme maittavan myöhäisen lounaan ravintola Trapesan noutopöydässä. Ruokailun jälkeen majoitumme. Voit valita majoituksen kolmesta erilaisesta vaihtoehdosta.

Luostarihotellin kaikissa huoneissa on suihku, wc, vedenkeitin, kahvi- ja teepusseja. Valamon langaton wi-fi verkko käytössä. Hotellin aulassa on jääkaappi ja mikro. Luostarin pihapiirissä sijaitsevissa Punaisessa ja Valkoisessa vierasmajassa voit majoittua retkeilymajatasoisesti. Vuoteiden lisäksi huonevarustukseen kuuluu pöytä, tuoli ja kaappi. Suihku ja wc ovat käytävän varrella. Liinavaatteet sisältyvät hintoihin. Vierasmajan alakerrassa on keittiöpiste, jossa on jääkaappi, mikro ja vedenkeitin. Kaikki Valamon majoitustilat ovat savuttomia, eikä niissä ole televisiota tai radiota.

Illalla lähdemme viinikierrokselle, jonka aikana tutustumme luostarin viininvalmistukseen. Kierrokseen sisältyy myös kaksi maistiaista. Loppuilta on omatoimista aikaa levähtää tai kierrellä luostarin viehättävillä ulkoalueilla. Kirkot ovat päivittäin avoinna vierailuja varten. Ostoksia voit tehdä muistoesinemyymälässä ja viinimyymälässä.

Luostarin salmen toisella puolella sijaisteva hautausmaa on oiva kohde iltakävelylle. Luostarin suosituin kävelyreitti johdattaa matkamiehen ristiksi kutsutulle kumarrusristille, jonka veljestö pystytti Juojärven rantaan 1980-luvun lopussa. Noin neljän kilometrin mittainen reitti mutkittelee vaihtelevissa maisemissa osin järven rantaa myötäillen. Matkan varrelta löytyy myös laavu, jolle voi pysähtyä vaikka syömään eväitä tai grillaamaan. Toinen viitoitettu reitti vie luostarin hautausmaalta tunnelmalliseen rukousmetsään. Polku on  huomattavasti matkamiehen ristin reittiä vaativampi. Mittaa polulla on kaikkiaan kolmisen kilometriä. Perillä odottaa pieni hiljentymään kutsuva erakkomaja rukouskirjoineen ja ikoneineen.

Hiljaisuus alkaa klo 22.00, jolloin ulkovalot himmennetään ja ympäristö virittäytyy lepoon ja uneen.

Sunnuntai 20.3.2022
Luostariaamiaisella on tarjolla klo 07.30-10.00. Tarjolla on sämpylöitä, leipää, juustoa, kananmunia, silliä, vihanneksia, puuroa, muroja, jugurttia ja hedelmiä sekä kahvia, teetä ja mehua. Sunnuntain Jumalanpalvelus alkaa klo 09.00 ja se on kaikille avoin. Aamiaisen jälkeen ehdit halutessasi käydä hiljentymässä tai seuraamassa jumalanpalvelusta klo 09.00-10.30 välisenä aikana.  Ortodoksisesta Jumalanpalveluksesta voit poistua kesken huoletta.

Noin klo 10.30 luovutamme huoneet, pakkaamme bussin ja siirrymme lyhyen matkan päähän Lintulan luostariin. Luostarin kirkossa kuulemme luostarin historiasta ja elämästä oppaan kertomana. Opastuksen jälkeen on omatoimista aikaa tehdä ostoksia luostarin kaupassa. Lintulan luostarista lähdemme kotimatkalle puolen päivän maissa. Matkalla pidämme lounas tauon. Perillä kotipaikkakunnilla olemme illalla.

Matkan hinta/henkilö:
219 € Luostarihotellissa jaetussa kahden hengen huoneessa
279 € Luostarihotellissa yhden hengen huoneessa

242 € Luostarihotellin jaetussa kahden hengen huoneistossa
215 € Luostarihotellin jaetussa kolmen hengen huoneistossa
199 € Luostarihotellin jaetussa neljän hengen huoneistossa
325 € Luostarihotellin yhden hengen huoneistossa

196 € Vierasmajan jaetussa kahden hengen huoneessa (wc ja suihku käytävällä)
192 € Vierasmajan jaetussa kolmen hengen huoneessa (wc ja suihku käytävällä)
235 € Vierasmajan yhden hengen huoneessa (wc ja suihku käytävällä)

Hinta sisältää:
– Kuljetus
– Majoitus valitussa majoitusvaihtoehdossa, 1 yö
– Luostariaamiainen (sämpylöitä, leipää, juustoa,kananmunia, silliä, vihanneksia, puuroa, muroja, jugurttia ja hedelmiä sekä kahvia, teetä ja mehua)
– Opastus Valamon luostarissa
– Sisäänpääsymaksut näyttelyihin ja luostarimuseoon
– Noutopöytäpäivällinen ravintola Trapesassa
– Viinikierros ja viininmaistelu Valamon luostarissa
– Opastus Lintulan luostarissa
– Noutopöytälounas kotimatkalla

Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Ilmoitattehan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä. Matkustamme koronaturvallisuus huomioiden.

Luostarin rauhallisessa hotellissa on 54 vuodepaikkaa ja 16 lisävuodetta. Hotellissa on kaksi invahuonetta sekä kaksi huoneistoa. Kaikissa huoneissa on suihku ja wc. Hotellin aulassa on jääkaappi ja mikro. Huoneistoissa on makuuhuone, oleskelutila ja pieni keittiötila.

Lisäksi pikkuhotelli hotellirakennuksen vieressä, joissa voi majoittua myös lemmikin kanssa, 1 hengen soluhuoneita 6 kappaletta, suihku/wc käytävässä.  Huoneissa on vedenkeitin, kahvi- ja teepusseja. Valamon langaton wi-fi verkko käytössä.

Tavat ja pukeutuminen luostarissa
Sekä miesten että naisten toivotaan pukeutuvan kaikkialla luostarin alueella niin, että asu peittää ainakin polvet ja olkapäät. Paljastavat asut eivät siis sovi luostariin. Tupakointi on sallittua vain sille osoitetulla paikalla. Luostarin asukkaita ei saa kuvata ilman lupaa. Valokuvaaminen on jumalanpalveluksien aikana kielletty. Salaman ja jalustan käyttö kirkoissa on sallittua vain luostarin johtajan kirjallisella luvalla.
Miehet sijoittuvat kirkossa perinteisesti ovesta katsottuna oikealle ja naiset vasemmalle. Palveluksissa on tapana seistä, mutta kirkoissa on myös muutamia penkkejä, joilla voi levähtää palveluksen aikana. Kirkkokansan tulisi kuitenkin nousta seisomaan vähintään Evankeliumin lukemisen, Isä meidän -rukouksen ja ehtoollislahjojen pyhittämisen ajaksi. On myös hyvä muistaa, että kirkossa ei ole suotavaa istua jalat ristissä eli jalka toisen päällä. Naisten toivotaan luostarin jumalanpalveluksissa peittävän hiuksensa huivilla tai muulla päähineellä. Miehet ovat kirkossa aina paljain päin. Päällysvaatteet voi jättää kirkon eteisnaulakkoon. Suitsuttamisen ajaksi kirkkokansa siirtyy kirkon keskiosaan, jotta pappi voi kulkea esteettä kirkkosalin ympäri. (Valamon luostari)

Alustava reitti: Ylöjärvi – Tampere – Orivesi – Ruovesi - Mänttä – Keuruu...
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmotathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa.